
Amper (A)
Elektrik akımı birimi.

Ayrık şebeke
Bağımsız beslenen şebeke, bir örgü şebekeye bağlı değildir.

BT düzenlemesi
Bir BT düzeninde bütün parçalar toprak yalıtımlıdır veya bir empedans ve toprağa bağlı elektrik tesisatı ile tek bir noktada toprağa bağlıdır.

Bakım baypası
Bakım çalışmaları sırasında ve/veya sabit yük güç kaynağı sağlamak için UPS bölümünün (bölümlerinin) izole edilmesine olanak tanımak üzere tasarlanan by-pass düzeneği. Bu durumda yük, güç kaynağı veya acil durum kaynağından beslenebilir.

Bozuk veya doğrusal olmayan yük
Akım / gerilim ilişkisi doğrusal olmadığında yük doğrusal değildir. Örneğin: Kapasitif giriş filtresi ile kesintili güç kaynağı kullanan BT donanımı. Bu yükler, harmonik akım üretir.

DLD
Arıza tespit cihazı

DSP
Dijital Sinyal İşlemcisi: özellikle UPS donanımında dijital kontrole uyarlanmış sinyal işlemede kullanılan özel işlemci. DSP, gerçek zamanlı olarak yüksek miktarda veriyi işleyebilir (saniyede 20 milyon talimat). Bu teknoloji kullanıcıya gerilim hassasiyeti, çıkış (verim) ve güvenilirlik açısından kusursuz performans özellikleri sunar.

Diferansiyel modu gerilimi
İki belirli iletken arasındaki gerilim (IEV 161).

Doğal kaçak akım
Bir arıza olmaması halinde yalıtım malzemesi vasıtasıyla toprağa veya iletken elemanlara akan akım.
Bu akım, ölçüm veya filtreleme devrelerinde bu amaçla parçaların kullanılması kaynaklı olarak parçaları hariç tutar.

Doğrultucu
İşlevi, şebeke ac gerilimini dc gerilimine dönüştürmek olan bir dönüştürücü belirler.

Doğrultucu - şarj cihazı
Aküyü tam şarjlı tutan doğrultucu.

Doğrusal yük
Tüketilen akım, kaynak gerilimi ile aynı formda olduğunda yüke doğrusal adı verilir. Örneğin: direnç.

ECO-MODE
Enerji tasarrufu sağlayan bir işlev. ECO-MODE kullanıldığında yük, normal koşullar altında çalışır ve acil durum güç kaynağı tarafından beslenir. Bu kaynağın arızalanması halinde uygulamalara kesintisiz güç kaynağı sağlamak için UPS otomatik olarak işlemi üstlenir

EEP
Güç elektronikleri donanımı

EMC
Elektromanyetik uyumluluk, bir cihazın kendi elektromanyetik ortamı içerisinde tolere edilemeyen elektromanyetik parazitlere neden olmadan bu ortamda düzgün bir şekilde çalışabilmesidir.

EMF
Elektromanyetik alan

ESD
Elektrostatik boşalma

FDIS
Nihai Taslak Uluslararası Standart.

GTO
(Gate turn off, tristörler)

Güç faktörü
The ratio between the active power consumed by the application (in W) and the apparent power supplied in VA. For linear loads, the power factor is equal to the displacement factor or cos phi

Hot-swap(Çalışma anında değiştirilebilme)
Belirli Kesintisiz Güç Kaynağı donanımlarının aküleri (veya akü paketi) için kullanılan bir terim. Kullanıcının veya bakım personelinin Kesintisiz Güç Kaynağını kapatmadan aküyü değiştirmesine olanak tanır

IEC
Uluslararası Elektronik Komisyonu

IEV
Uluslararası Elektroteknik Sözlük. IEC 60050-X serisinde sıralanmıştır

IGBT
Yalıtım Kapılı Çift Kutuplu Transistör: SOCOMEC UPS tarafından üretilip kusursuz bir çalışma performansı sunan ve Kesintisiz Güç Kaynaklarının dönüştürücü köprülerinde kullanılan hızlı transfer güç rezistörleri

IMD
İzolasyon denetleme cihazı

IP koruma sınıfı
Bu, elektrikli parçalar ve yabancı maddelere karşı (ilk rakam ve isteğe bağlı ilave harf) ve su girişine karşı (ikinci rakam ve isteğe bağlı ikinci ilave harf) standart 60529 "panolarca sağlanan koruma derecesi (IP kodu)" içerisinde açıklanan koruma sınıfını gösterir.

IPC
Dahili kuplaj noktası (endüstriyel bir şebeke)

Kapama
Dosyaların önceden kaydedilmesi ile BT sisteminin doğru şekilde kapatılması.

Kaçak akım
Bir devrenin(ya da şabekenin) belirli bir noktasında bulunan ve aynı devrenin başka bir noktasında arızaya neden olan akım(IEV 603-02-25).

Kaçak akım
(Bir tesisatta)
Bir arıza olmaması halinde toprağa veya iletken elemanlara akan akım (IEV 826-03-08).

Kaçak akımı
Elektrik kurulumunda belirli bir noktada bir devrenin aktif iletkenlerinin tümünden alan akımların anlık değerlerinin matematiksel toplamı (IEV 826-03-09).

Kaçak artık akım cihazı (DRCD)
Belirli bir değere sahip özel koşullarda kaçak artık akımına ulaşıldığında kontakların açılmasını sağlamak üzere tasarlanan mekanik cihaz veya cihazlar grubu.

Koruyucu iletken
Bu iletken türü, elektrik çarpmasına karşı belirli koruma önlemleri için tanımlanır ve aşağıdaki parçalardan bazılarına bağlanmak üzere tasarlanmıştır (IEV 826-04-05):
• toprak
• iletken elemanlar
• topraklama ana klemensi
• toprak bağlantısı
• toprağa veya suni nötr noktaya bağlı dağıtım noktası
• elektrik malzemesinin parçasını oluşturmayan yapının metalik elemanları
• eşzamanlı erişilebiliyorsa eşpotansiyel bağlantı tarafından korunan parçalar

Kütle, erişilebilir iletken parça
Normalde elektrik taşımayan, ancak arıza olması halinde elektrik taşıyabilecek bir elektrik donanımının dokunulabilen iletken bir parçası (IEV 826-03-02).
Normalde elektrik taşımayan, ancak arıza olması halinde elektrik taşıyabilecek bir elektrik donanımının doğrudan dokunulabilen iletken bir parçası (IEV 441-11-10).

Line interactive
Veya "aktif beklemede" veya "off-line akıllı" teknoloji.
Normal çalışma koşullarında yük, şebekeden beslenir. Donanım, şebeke dalgalanmalarını düzeltir ve çıkış gerilimini kontrol eder. Şebeke kesintisi olması halinde normal şebeke kullanımı yeniden kullanılıncaya kadar yük, UPS ve akü yedeğine aktarılır.

Metalik yapı elemanları
Eşzamanlı erişilebiliyorsa eşpotansiyel bağlantıyla korunan elektrikli donanımın parçasını oluşturmayan elemanlar.

Off-line
veya "stand-by" teknoloji.
Normal çalışma koşullarında yük, doğrudan şebekeden beslenir. Kesinti, gerilim düşüşü veya atlaması olması halinde yük, Kesintisiz Güç Kaynağı ve akü yedeğine aktarılır. Bu teknoloji, özellikle düşük güçlü Kesintisiz Güç Kaynağı sistemlerine uygundur.

On-line
veya "kesintisiz çalışma" teknolojisi.
"On line" olduğunda Kesintisiz Güç Kaynağı sürekli çalışmaktadır. Elektrik enerjisi Kesintisiz Güç Kaynağına doğrultucu-şarj cihazı fonksiyonu vasıtasıyla beslenir. Bu da kusursuz, yüksek kalitede bir elektrik sinyali sağlar. Kesintisiz Güç Kaynağı akü yedekleme fonksiyonu, bir şebeke kesintisi varsa veya şebeke kaynağında gerilim veya frekans açısından büyük oynamalar varsa devreye girer. ONLINE fonksiyon bu sayede tam gerilim ve frekans kontrolü ile bağımsız bir elektrik kaynağı sunar.

Ortak mod A
Ortak mod giriş gerilimleri (giriş, ortak mod gerilimlerinin üretilmesi ile tanımlanır) kullanarak gerilimlerin ve akımların bütün noktalarda analiz edildiği devre yükü. Analiz, ortak empedansların değerlendirilmesini ve sonucunda oluşan ortak mod akımlarının hesaplanmasını içerir.
Referans noktası topraklama olduğunda ortak modun analizinden sonuçlanan ortak mod akımına, özellikle de koruma açısından ele alındığında artık kaçak akım adı verildiğine dikkat edilmelidir.

Ortak mod gerilimi
Genlik ve fazın (veya polaritenin) eşit olduğu ve her bir giriş terminali arasında bir referans noktasının bulunduğu (bu suni olabilir, ancak genellikle toprak veya kütledir) (IEV 303) giriş gerilimlerinin parçası.
Referansla (genellikle toprak veya şasi) iletken arasındaki her bir gerilim seviyesini temsil eden vektörel fazların ortalaması.

P C
Bağlantı noktası (PCC veya IPC).

PCC
Genel şebekedeki ortak bağlantı noktası.

PELV
Toprağa bağlı devreler için Ekstra Alçak Gerilim Koruması.

PMD
Koruma ve Denetleme Cihazı

PWM
Darbe genişliği modülasyonu

RCD
Belirli bir değere sahip özel koşullarda kaçak akıma ulaşıldığında kontakların açılmasını sağlamak üzere tasarlanan mekanik cihaz veya cihazlar grubu.

RFI
Radyofrekans parazit veya radyoelektrik parazit.

RFI filtresi
Bir RFI filtresi, radyofrekans parazit emisyonlarını sınırlayan bir filtredir

SELV
Toprağa bağlı olmayan devreler için Ekstra Alçak Gerilim Güvenliği.

SNMP
Basit Şebeke Yönetimi Protokolü: standart BT şebeke protokolü.

Statik veya otomatik by-pass
Statik bir elektronik transfer anahtarı tarafından kontrol edilen alternatif kaynak kanalı (normal veya acil durum). Bu cihaz beslenen donanımın otomatik olarak bir acil durum geçişini sağlar.

Suni kaçak akım
Bir arıza olmaması halinde bu amaçla yerleştirilen parçalar, dirençler veya kondansatörler vasıtasıyla toprak veya iletken elemanlara akan akım.

THD
Toplam Harmonik Bozunum
THD (sembol) bkz. IEV 551-20
Harmonik içeriğin r.m.s. değerinin temel parçanın veya değişimli miktardaki referans temel parçasının r.m.s. değerine oranı.

TN
TN topraklama düzeninde doğrudan toprağa bağlı bir kaynak noktası vardır ve elektrik kurulumunun kütleleri, koruyucu iletkenler vasıtasıyla bu noktaya bağlıdır.

TNC
TNC topraklama düzeni, nötr ve koruma fonksiyonlarının tüm kurulumda tek bir iletkende (PEN) birleştiği bir TN düzenidir.

TNCS
TNCS topraklama düzeni, nötr ve koruma fonksiyonlarının kurulumun bir kısmında (TNS'nin yukarı kısmında) tek bir iletkende (PEN) birleştiği bir TN düzenidir.

TNS
TNS topraklama düzeni, tüm düzende nötrden farklı bir koruyucu iletkenin kullanıldığı bir TN düzenidir.

TT
TT topraklama düzeninde doğrudan topraklanmış bir güç kaynağı noktası vardır ve kurulumun kütleleri, kaynak toprak bağlantısından farklı bağlantılar vasıtasıyla toprağa bağlıdır.

Toprak
Normalde sıfır potansiyelde olduğu kabul edilen toprağın iletken kütlesi (IEV 826-04-01).

Toprak bağlantısı / Toprak elektrotu
Toprakla elektrik kontağındaki beton veya kok gibi belirli bir iletken ortama dahil edilebilen iletken bir parça, örneğin (IEV 195-02-01).

Toprak kaçak akımı
Toprağa akan bir kaçak akımı.

Topraklama düzenlemeleri
Daha önce "nötr yük" adı verilirdi.

Topraklama elektrotu
Bkz. "toprak bağlantısı".

Topraklama şebekesi
Topraklama elektrotları ve bunların ara bağlantıları ile sınırlı kurulum topraklaması parçası (IEV 604-04-07).
Toprak (bağlantı) (bu bağlamda bu terimden kaçınılması en iyisidir): bir antenin yakınında iletkenliği iyileştirmek üzere zemine gömülen veya yerleştirilen bütün iletkenler (IEV 712-04-57).

UPS
Kesintisiz Güç Kaynağı. Bir elektrik şebekesi arızası sırasında her türlü kuruluma sabit bir şekilde güç kaynağı sağlayabilen bir güç kaynağı sistemini ifade eder.

Volt (V)
Elektrik potansiyelinin türetilen SI birimi.

Volt-Amper (VA)
Yüke beslenen görünen gücün türetilen SI birimi. Görünen güç, beslenen uygulamanın tükettiği gerilim RMS değerleri ile akımın çarpımıdır. P(VA) = U(V) x I (A)

Watt (W)
Yük tarafından tüketilen aktif gücün SI(Uluslararası Birimler) sistemine göre gösterimi. Aktif güç, görünen güç ile güç faktörünün çarpımıdır.

ac
Alternatif akım

dc
Doğru akım

dv/dt
Zaman içerisinde gerilim düzenlemesi (terim genellikle 1000V/ms civarındaki hızlı değişimler için kullanılır).

eşpotansiyelli birleştirme
Kütleleri ve iletken elemanları aynı (veya yakın) potansiyele getiren elektrik bağlantısı (IEV 826-04-09).

kVA
Kilo Volt-Amperin kısaltması. Cf VA

sıfır volt
Fonksiyonel referans: Fark potansiyellerinin ölçüm referans noktası (gerilim ölçümü, genellikle kontrol devrelerinde).

İnverter
Genellikle Kesintisiz Güç Kaynağı ile karıştırılan inverter, esasen UPS'nin 3 ana alt grubundan birisidir (doğrultucu ve akü ile birlikte). İnverter, doğrultucu veya akü tarafından beslenen gerilimi, tamamen dengeli bir ac gerilimine dönüştürür.

İşlevsel topraklama / ana giriş topraklaması
Malzemenin elektrik devresindeki bir noktanın topraklaması (örneğin nötr noktası), malzemenin ve şebekenin doğru çalışması için gereklidir (IEV 604-04-12).